Efterhånden som din baby bliver ældre, skal han/hun introduceres til ny mad i form af babymos og grød. Ligesom ved alle andre trin i dit barns udvikling, vil nye spørgsmål melde sig: Hvornår må min baby begynde på skemad? Hvilke madvarer må min baby spise? Og hvordan skal jeg i det hele taget gribe det an?
Her kan du læse, hvordan I bliver klar til at begynde på den første skemad derhjemme. Vi giver dig gode råd og tips og tricks til, hvordan I kommer godt i gang.
Når din baby er 4-6 måneder gammel, er tarmsystemet tilstrækkeligt udviklet og fordøjelsen så god, at dit barn kan tåle andre madvarer end modermælk og modermælkserstatning.
Nogle børn kan have behov for at starte på skemad i 4-måneders alderen. Andre først lidt senere. Er du i tvivl om, hvornår det rigtige tidspunkt er for jer, anbefaler vi altid at du kontakter din sundhedsplejerske.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du udelukkende giver din baby modermælk eller modermælkserstatning indtil dit barn er 6 mdr., men kun hvis barnet stadig udviser trivsel og tager på.
Det anbefales også, at din baby senest begynder at få få skemad når det er fyldt 6 måneder. På dette tidspunkt får han/hun brug for mere energi, flere vitaminer og mineraler, da det er nødvendigt for vækst og udvikling. De ekstra næringsstoffer fås fra grød eller mos.
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Der er flere tegn på, at det er tid til andet end mælk:
Som nævnt tidligere, er det vigtigt at din baby vokser og får nok at spise. Er dette ikke tilfældet, er det tid til at introducere grød eller mos til din babys kost. Hvis din baby begynder at kigge nysgerrigt efter maden eller rækker hovedet frem og åbner munden efter skeen, er det også et tegn på, at din baby er klar til skemad.
Selvom din baby viser tegn på at han/hun er klar til skemad, kan det være svært at få den første mad rigtigt ind i munden og synke. Måske den bliver spyttet ud igen. Det betyder ikke nødvendigvis, at barnet ikke kan lide den. Det kan også skyldes, at det ikke ved, hvad det skal gøre med maden endnu, fordi det er nyt. Samtidig kan en enkelt skefuld være meget overvældende for din baby, da både konsistens og smag er noget, han/hun aldrig har prøvet før.
Skab en atmosfære, hvor din baby føler sig tryg. Du kan eksempelvis sidde med din baby på skødet og vælg et tidspunkt på dagen, hvor din baby er frisk og veloplagt – og ikke er alt for sulten, da du så risikerer, at dit barn bliver frustreret over ikke at kunne få nok ned.
Giv din baby grød eller mos i en tynd konsistens, uden klumper. Dette gør det lettere for din baby at synke maden og vænne sig til den nye konsistens. Efterhånden som din baby vænner sig til at spise af ske og synke tynd grød eller mos, kan du begynde at gøre maden mere grov og fastere i konsistensen.
Start ud med at give din baby smagsprøver og små mængder skemad, så han eller hun har tid til at vænne sig til det. Husk at tilvænning tager tid. Det er en god idé langsomt at introducere nye smage og konsistenser til din babys kost. Prøv én ny ingrediens ad gangen, så din baby ikke bliver for overvældet over de mange smagsindtryk.
Lad være med at presse din baby til at spise. Prøv dig langsomt frem, respekter et hovedrystende nej og acceptér, at din baby måske kun spiser 1-2 skefulde til at starte med.
Øg mængderne lidt efter lidt og byg stille og roligt måltiderne op. I takt med at din baby bliver ældre, og får mere fast føde, er det en god idé at lade din baby få lov til at “opleve” maden, mærke maden med fingrene og føle, hvordan konsistensen er. Det bliver selvfølgelig lidt noget gratværk, men der er intet en hagesmæk eller en smæktrøje og en våd klud ikke kan klare.
Baby-Led Weaning, også kaldet BLW, betyder ”babystyret madtilvænning”. Det handler om at lade din baby selv styre mængden og hastigheden for indtag af mad. I stedet for at made med grød og mos, serveres mad i dets hele form, som din baby selv kan putte i munden eller udforske ved at føle, dufte og smage. Læs meget mere om metoden her.
Når du har brugt timevis på research, klargøring af alverdens ingredienser og har stået med hovedet nede i gryden for at tjekke konsistensen af mosen, kan det føles som en stor skuffelse og nederlag, hvis din baby spytter mosen ud eller krænger kroppen demonstrativt væk. Selvom nogle babyer entusiastisk åbner munden for skeen og glædeligt guffer mosen i sig, vil mange forældre opleve, at deres baby ikke har lyst til skemaden lige med det samme.
Prøv dig langsomt frem og hold måske en pause på 1 uge eller 2, før du prøver igen.
Det allervigtigste råd kan ofte være det sværeste at efterleve, nemlig at have masser af tålmodighed! Det en helt ny verden for dit barn, og det tager tid at vænne sig til nye smagsoplevelser og måder at spise på.
Er du i tvivl om, hvordan du kommer i gang, anbefaler vi altid at du tager fat i din sundhedsplejerske.