Måske har du gjort dig mange tanker om, hvordan du drømmer om at føde. Måske har du læst en masse bøger om fødsler, set fødselsvideoer eller gået til fødselsforberedelse. Eller måske tænker du, at det nok skal gå og at du vil lade din krop og jordemødrene vise vejen.
Der findes ikke én rigtig vej, til at få en god fødsel, for fødsler er lige så forskellige, som vi er som mennesker, og du kan ikke sammenligne din egen fødsel med andres fødsler.
Nogle fødsler er korte, nogle lange, nogle komplicerede og rigtig mange ukomplicerede. Der er så mange forskellige faktorer i spil under en fødsel som afgør, hvordan fødslen forløber.
Det vigtigste, når du skal føde, er at du ikke er bange for at gå fødslen i møde og at du føler dig tryg ved det, der skal til at ske.
Du kan ikke styre, hvordan din fødsel forløber, men der er meget du kan gøre, for at skabe de bedste betingelser for at få en god fødselsoplevelse - uanset om den ender som en vaginal lynfødsel eller et kejsersnit efter flere døgn med veer. Sikkert er det, at din fødsel vil være livsforandrende for dig.
Fra et jordemoderfagligt perspektiv er det vigtigste, at den fødende er velforberedt på hendes fødsel.
At hun står stærk i sig selv og er omringet af kærlighed igennem denne livstransformerende oplevelse. At hun kender til fødslens natur, at hun har en fødselspartner (kæreste, mor, veninde, doula mm.), som hun føler sig tryg ved og at hun selv definerer, hvordan hun ønsker rammerne om sin fødsel.
Det vides ikke med sikkerhed, hvad der er udslagsgivende for, at en fødsel går i gang på lige præcis det tidspunkt, som den gør. Men der er flere faktorer, der skal være til stede, før din krop går naturligt i fødsel.
Din livmoderhals skal bl.a. være modnet og afkortet. Før graviditeten er livmoderhalsen omkring 3-4 cm lang. I ugerne op mod fødslen bliver den mere blød og afkortet. Og i den første fase af fødslen vil den helt forsvinde og livmoderen vil begynde at åbne sig.
Der findes mange forskellige husmoderråd til at modne kroppen og sætte fødslen i gang. Det kan fx være at spise ananas og dadler eller drikke hindbærblad the. Er du ved at være lidt utålmodig, skader det intet at prøve det af.
Noget af det, som beviseligt kan virke fødselsmodnende er akupunktur, hindeløsning eller - sex. Det er dog vigtigt at vide, at din krop ikke kan skubbes til at gå naturligt i fødsel, før den er klar til at få det ekstra lille skub, som sætter gang i veerne.
Du har måske set på film, at fødsler starter med at vandet går med et stort plask ud over hele gulvet. Veerne tager til, man haster ind på hospitalet – og ud kommer baby. Sådan foregår det dog sjældent i den virkelige verden. Faktisk er det langt fra alle fødsler, som starter med, at vandet går.
Det mest normale er, at du begynder at få veer. Du vil sagtens kunne opleve at få nogle veer, som så vil gå i sig selv igen. Det kan stå på i timer eller dage. Når fødslen for alvor går i gang, vil veerne tage til i både hyppighed og intensitet. Og på et tidspunkt vil de være så intense, at du vil få brug for at rette alt dit fokus indad. Når du har en ve og vil have svært ved at føre en samtale imens, så ved du, at du er i aktiv fødsel.
Skal du føde på et hospital, vil du blive tilbudt en fødestue når du er i aktiv fødsel, hvilket vil sige, at du er 4 cm åben. Her vil du typisk have veer af 1 - 1 ½ minuts varighed og en pause mellem veerne på ca. 2-4 minutter.
LÆS OGSÅ: Tjekliste til babyudstyr – alt du skal bruge, når du venter en lille ny.
Din livmoder er en stor muskel, som under graviditeten vokser sig større og større i takt med, at din baby vokser. Du kan sammenligne din livmoder med en ballon, som pustes op og inde i livmoderen ligger moderkagen - og inde i moderkagen ligger din baby godt beskyttet.
Når du får veer, vil din livmoder begynde at lave rytmiske sammentrækninger, som presser på livmoderhalsen, på livmodermunden og på barnet, så livmodermunden kan åbne sig og barnets hoved trænge ned igennem bækkenet. Når livmoderen trækker sig sammen og du har en ve, sendes der et smertesignal til hjernen, som vil blive intensiveret jo længere fødslen skrider frem.
Hvordan man som fødende oplever veer og det smertesignal, som er knyttet til veer, er meget forskelligt. De fleste fødende beskriver det som en smerte over lænden, omkring symfysen eller ned i benene.
Det kan være en hjælp at huske sig selv på, at ve-smerten ikke er som anden smerte, men at den har et meget specifikt formål - nemlig at åbne din livmoder, så din baby kan blive født.
I et typisk og ukompliceret fødselsforløb vil hver ve være efterfulgt af en pause, hvor du ikke mærker smerte. Når du er i aktiv fødsel og veerne er intense, så vil en ve vare ca. 1 - 1 ½ minut og pausen ca. 2-4 minutter – du vil altså have flere pauser end veer under din fødsel.
Brug endelig pauserne på at hvile din krop, da det giver dig kræfter til at klare den næste ve.
I skal igennem en stor og livsændrende oplevelse, din krop og dig. Det fantastiske er, at din krop indeholder alt dét, der skal til, for at føde et barn. Under fødslen udskilles flere forskellige hormoner i din krop, som hjælper dig i din fødsel. Et af de hormoner som er til stede under fødslen, er oxytocin, også kaldet kærligheds -eller fødehormonet.
Det er med hjælp fra oxytocin, at dine veer rejser sig. Hvis du får vestimulerende drop, er det faktisk et kunstigt oxytocin, kaldet syntocinon, som får dine veer til at arbejde mere effektivt. Oxytocin har også den fantastiske effekt, at det kan virke naturligt smertelindrende.
Under fødslen kan du skabe de bedst mulige forudsætninger for at oxytocinen – kærlighedshormonet – rejser sig ved at skabe ro i rummet, have dæmpet belysning, sørge for at holde dig varm, hør noget dejligt musik eller, hvis du har overskud til det, spise noget du godt kan lide fx. en lækker chokolade. Hvis du har en partner, kan I kramme og kysse, hvis og når du har overskud og lyst til det. Det er alt sammen med til at få oxytocinen til at arbejde for dig.
Fødslen kan deles op i 5 faser, som varierer i længde fra fødsel til fødsel.
Fra du mærker den første ve, eller har vandafgang og frem til din livmoder er ca. 3-4 cm åben vil du være i det der kaldes for latensfasen af din fødsel. Denne fase foregår oftest i dit eget hjem, og derfor kan det være rigtig rart, at prøve at få så meget ro og hvile som muligt i denne fase.
Hvis du bliver usikker eller bekymret i denne fase af fødslen, kan du altid ringe til dit fødested og blive guidet af en jordemoder
Når du når til den aktive fase af din fødsel, vil du blive tilbudt en fødestue på hospitalet.
I denne fase vil du typisk have veer som varer 1-1 ½ minutter med et interval på 3-4 minutter. Din livmoder vil være ca. 4 cm åben og denne fase fortsætter, til du er omkring 10 cm åben - altså helt åben til at kunne føde dit barn.
Det er helt normalt, at du i denne fase vil kunne opleve perioder, hvor der vil være længere pauser imellem dine veer. I denne fase kan det være rart at have en masse værktøjer til at håndtere veerne. Her kan det være en god hjælp at have læst om smertehåndtering eller gået til fødselsforberedelse.
I denne fase af fødslen skal din baby rotere sig ned igennem dit bækken og ud i verden. Dette kan være en lidt udfordrende fase i fødslen.
Det er ofte sådan, at man bliver 10 cm åben og så vil man gerne føde, men - der sker ikke noget. Baby skal først rotere sig ned gennem bækkenet og helt ned på bækkenbunden.
Det kan tage tid og det kan være særligt hårdt for den fødende, hvis hun oplever en tiltagende pressetrang, som hun ikke må presse med på endnu. Men husk, at du er meget tæt på mål. Forsøg eventuelt at bevæge dig lidt, hvis du har kræfterne til det. Det kan hjælpe baby til at rotere godt ned.
Endelig er du nået til den sidste fase, nemlig pressefasen. Denne fase kan opleves meget forskellig fra gravid til gravid. Nogle oplever en stor lettelse og forløsning over at kunne presse på veerne. Andre kan ikke mærke presseveerne, og har brug for at blive guidet af jordemoderen.
Når du får en presseve, vil det føles, som om du skal på toilettet. Du vil altså kunne mærke en intens trang til at presse bagtil, hvilket kan virke grænseoverskridende. Det er helt normalt, at det er dér du mærker presset, når du er nået hertil i fødslen og baby skal ud.
Her er det vigtigt, at du forsøger at afspænde din krop og slappe så meget som muligt af og gå med pressetrangen, så du giver slip frem for at spænde op. Her er det også rigtig godt at have din jordemoder tæt på, for så vil hun guide dig, hvis du synes, at det er svært at presse.
Hvis du har nogle ønsker om bestemte fødestillinger, så tag dem endelig i brug her og lad din jordemoder hjælpe dig. En rigtig god fødestilling kan være på alle fire eller i squat, da disse stillinger giver optimal plads i bækkenet til at baby kan komme ud.
Vi håber, at ovenstående kan hjælpe dig lidt i forberedelserne på din fødsel.
Kunne du tænke dig at dykke ned i nogle fantastiske bøger om fødsler? Så kan vi varmt anbefale disse. Det er selvfølgelig op til dig som gravid at finde ud af, hvilke bøger der "smager rigtigt". Det her er bare et udkast :)
Skrevet i samarbejde med Barselsrummet og Philips Avent.
Om Barselsrummet: Barselsrummet er stiftet af Louise (Post Partum Doula og slyngevejleder) og Sascha (Jordemoder og ammevejleder) og er til dig, der ønsker en tryg start på livet som mor samt et vellykket ammeforløb.